Trafik kazalarını ilgilendiren araç değer kaybı, kazaya karışanlardan birinin aracında oluşacak hasar nedeni ile talep edilen bedeldir. Kazaya bağlı olarak araçta oluşan hasar nedeni ile aracın 2.el satış piyasasında fiyatında düşüş yaşanması nedeni ile talep edilen bedeldir.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Hasar oluşması bir aracın bakım, onarım gibi masraflara yol açmasına neden olur. Aynı zamanda kaza geçirmemiş bir aracın bedeli kazadan sonra ikinci el piyasasında düşüşe geçecektir. Her kazadan sonra aracınızın değer kaybına uğramasının temel nedeni kazanın Tramer Kayıtları’na işlemesidir.
Aracınızı satmak istediğinizde bu kaydı gören alıcılar kazaya karışmış bir aracı tercih etmeyecek, tercih etseler bile daha ucuza almak isteyeceklerdir. Araç değer kaybı bu sebeplerden oluşur.
Motorlu araçlar, sigorta şirketlerine zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırırlar. Bunun sonucunda oluşan değer kaybından sigorta şirketleri müteselsilen sorumlu olur.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Talebinde Bulunmak İçin Gerekli Şartlar Nedir?
Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmalı, kaza tamamen sizin kusurunuzla gerçekleşmemeli (% 100 kusurlu olmamalısınız), aracınızın yaşı 36’dan fazla olmamalı, aracınız hurdaya çıkarılmış olmamalı.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Alınır?
Değer kaybı talebi ile araç sahipleri bir otomobilin kaza öncesi değeri ile,tamir gördükten sonraki değeri arasındaki farkı alabilmektedir.
Uğranılan zarara kusuruyla kazaya neden olan araç sürücüsü veya onun aracının trafik sigortasını yapan şirketten talep yoluna gidilebilir. Değer kaybınızı alabilmek için sigorta tahkim komisyonuna başvurabileceğiniz gibi icra takibi yapmanız veya Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açmanız mümkündür.
Sigorta Tahkim Komisyonu, Sigorta Hukuku alanında uzman olan hakemler aracılığıyla uyuşmazlıkları karara bağlayan bir merciidir. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen kararlar mahkeme kararı niteliğindedir. Sigorta tahkim komisyonunun 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklara ilişkin kararları kesin niteliktedir. Bu miktarı geçen tutarlarda ise İtiraz Hakem Heyeti’ne başvurulabilmektedir. Sigorta Tahkim Heyeti’ne başvurmaksızın doğrudan icra takibi yapılması veya Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açılması da mümkündür.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Davası Kime Karşı Açılır?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (trafik sigortası) kapsamında sigortacı meydana gelen hasardan kusurlu sürücünün yanında müteselsilen sorumludur. Aynı şekilde sigortacı araçta meydana gelen değer kaybından da sorumlu tutulur.
Sigortacı ve sürücü ile araç sahibi dışında motorlu aracı işleten, aracın bağlı olduğu teşebbüsün sahibi meydana gelen zarardan müteselsilen sorumludurlar. Bu anlamda hasara uğrayan aracın sahibi davayı sigorta şirketine, araç sahibine, aracın sürücüsüne varsa motorlu aracın işletenine ya da bağlı olduğu teşebbüsün sahibine yöneltebilir.
Kusurlu taraf ise eğer poliçeye dahilse kendi aracında meydana gelen değer kaybını kasko sigortası ile karşılanmasını sağlayabilir.
Sigorta şirketi olumlu bir yanıt vermediğinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na müracaat edilir. Bu kurumun da istenilen yanıtı vermemesi durumunda dava açma hakkı zarar görene tanınır. Bu tür davalarda zarar görenin karşı taraftan az kusurlu olması koşulu aranır.
Araç Değer Kaybı Tazminatı İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?
Sigorta şirketine yapılan başvurunun sonuçsuz kalması halinde gidilen Sigorta Tahkim Komisyonunca da olumlu yanıt alınmaması durumunda başvurulan tarafa göre görevli mahkeme de değişecektir. Sigorta şirketi hasım gösterilecekse Asliye Ticaret Mahkemesine, karşı taraf tacir değilse ve sigorta şirketi hasım gösterilmeyecekse davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir. Eğer dava hem sigorta şirketine hem de aracın sürücüsüne ya da aracın sahibine açılacaksa görevli mahkeme olan asliye ticaret mahkemesinde dava açılmalıdır.
Araç Değer Kaybı İçin Sigortaya Nasıl Başvurulur?
Kaza sonucunda araçta meydana gelen hasar ve değer kaybı tespitinin eksper tarafından yapılmasından sonra gelen sonuç ve ilgili belgelerle sigorta şirketine müracaat edilir. Mail adresi veya kep adresinden değer kaybı ile ilgili dilekçenin gönderimi gerçekleştirilir. Sigorta şirketine yapılan başvuru neticesinin uygun olmaması, talebin karşılanmaması veya sorun15 gün içerisinde çözüme kavuşturulmamış ise netice yazısı ya da başvurunun ispatı gerçekleştirilerek Sigorta Tahkim Komisyonuna şahsi ya da avukat vekaleti ile başvuru yapılır.
Araç Değer Kaybı Talebi İçin Ne Kadar Bir Süre Vardır?
Kaza gerçekleşmesi ve araçta hasar oluşmasından sonra Borçlar Kanununun 72. maddesine göre dava açma süresi kanunen 2 yıllık bir zaman aşımına tabii tutulmuştur. Buna ek olarak kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yıllık bir zaman aşımı süresi de mevcuttur. Yani tarafların kaza tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde dava açmamaları durumunda konu ile ilgili tüm hakları yasalar önünde düşmektedir. Sigorta şirketleri ile birlikte kazaya sebebiyet veren ya da kusursuz sorumluluk ilkelerine göre sorumluluğu bulunan araç sahibi, şoför ve başka ilgililere 10 yıl içinde dava açılabilir.
Aslan & Duran Hukuk Bürosu olarak araç değer kaybı tazminatına ilişkin her türlü dava ve sigorta tahkim komisyonuna yapılan başvuruları takip etmekteyiz. Ankara sigorta avukatı, Ankara araç değer kaybı hesaplama avukatı olarak danışanlarımıza süreçlerinde yardımcı olmaktayız.
Güncel makale ve paylaşımlarımızı sosyal medya hesaplarımızdan da yapıyoruz. Bunun için instagram hesabımızı takip etmenizi öneririz. Diğer makalelerimize blog sayfamızdan erişebilirsiniz.