Kasten Yaralama Suçu Cezası ve Unsurları

kasten yaralama suçu

Kasten Yaralama Suçu Cezası ve Unsurları

Kasten Yaralama Suçu Cezası ve Unsurları 960 524 Yasemin Berna Aslanbay

Kasten yaralama suçu Türk Ceza Kanunu’nun 86. maddesinde Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar başlığı altında tanımlanmıştır. Biz bu yazımızda kasten yaralama suçu, cezası, kasten yaralamaya teşebbüs, kasten yaralamada uzlaşma, zamanaşımı gibi konuları ele alarak konunun tüm hukuki yönlerini ortaya koymaya çalıştık.

Kasten Yaralama Suçu

Türk Ceza Kanunu’nun 86.maddesinde düzenlenen kasten yaralama suçu; Kişinin vücuduna kasıtlı olarak acı vermek, kişilerin sağlığını veya algılama yeteneğine zarar verme şeklinde işlenen bir suç olup, suçu işleyen kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kişinin bedensel bütünlüğüne zarar verebileceği gibi ruhsal olarak da zarar verir.

Kasten yaralama suçunda korunan hukuki yarar bireylerin fiziksel ve psikolojik bütünlüğü ile insan onurudur. Korunan bu hukuki yarar bireylerin güvenli bir yaşam sürmelerini ve toplumun huzurunu korumayı amaçlar. Hukuka aykırı eylemin yaralama suçu olması için gerekli olan bazı şartlar vardır bunlar; eylemin ‘mağdurun vücuduna acı vermek sureti ile yaralama’, ‘mağdurun sağlığının bozulması suretiyle yaralama’ ve ‘mağdurun algılama yeteneğinin bozulması suretiyle yaralama’ dır.

Kasten yaralama suçunu; basit kasten yaralama (TCK madde 86) ve neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama (TCK madde 87) olarak ayırırız. Yaralama suçunun basit hali şikayete tabidir, nitelikli halleri şikayete tabi değildir.

Kasten Yaralama Suçu Cezası

Kasten yaralama suçunun cezası,  suçun oluş ve işleniş biçimlerine göre farklılık göstermektedir. TCK 86/1. madde de kasten yaralama suçunun cezasının 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olacağı belirlenmiştir. Ancak devam eden maddelerde; TCK 86/1-2’de suçun etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde mağdurun şikayeti üzerine 4 aydan 1 yıla kadar hapis ve adli para cezası şeklinde cezalandırılacağı belirtilmiştir.

TCK 86/3. madde de ise suçun; “a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı, b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, c)  Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle, d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, e) Silahla,f) Canavarca hisle, işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.şeklinde belirlenmiştir.

Neticesi itibariyle ağırlaşmış yaralama suçunun cezası ise TCK madde 87 de tanımlanmıştır. “(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  1. a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
  2. b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
  3. c) Yüzünde sabit ize,
  4. d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
  5. e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak,

verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan

az olamaz.

(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

  1. a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
  2. b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
  3. c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
  4. d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
  5. e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak,

verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz

yıldan az olamaz.

(3) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/4 md.) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına

veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya

çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.

(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci

fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki

yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

Şeklinde ağırlaşmış yaralam suçunun cezası belirlenmiştir.

Bu yazımızla birlikte ceza hukuku kapsamında yazmış olduğumuz dolandırıcılık suçu cezası ve nitelikli halleri başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

kasten yaralama cezası

Kasten Yaralama Suçu Şikayete Tabi mi?

Kasten yaralama suçu şikayete tabi mi? Kasten yaralama suçunda şikayetin arandığı tek durum basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde olan, yani TCK 86/1. madde de belirtilen durumdur. Şikayet süresi 6 aydır. Mağdur 6 ay içerisinde şikayet etmesi halinde fail hakkında soruşturma başlatılır. Bu durumda kasten yaralama suçunun zamanaşımı TCK 86/1. madde için 6 aydır.

Neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama suçu ise şikayete tabi değildir. Cumhuriyet savcılığı re’sen soruşturma başlatır. Ağırlaştırılmış kasten yaralama suçunda zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Kasten adam yaralama suçunun basit hali ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu taraflar arasında uzlaşma prosedürünün uygulanmasını gerektiren suçlardandır.

Kasten Yaralama Suçunda Haksız Tahrik İndirimi

Haksız tahrik, failin mağdurdan kaynaklanan bir fiilin meydana getirdiği elem, üzüntü veya öfkenin etkisiyle kasten adam yaralama suçu işlemesidir. Temelde failin kusurunu azaltan bir eylemdir. Haksız tahrik TCK madde 29 da düzenlenmiştir. ‘Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.’ hükmü bulunmaktadır. Örneğin; mağdurun faile ağır hakaretler etmesi, aşağılaması durumunda haksız tahrikten söz edilir.

Ceza hukuku kategorisindeki makalelerimizden uyuşturucu kullanma suçu ve cezası başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kasten Yaralama Suçunda Meşru Müdafa

Kasten yaralama suçunda meşru müdafaa (TCK 25), failin, kendisine veya başkasına yönelik gerçekleşen haksız bir saldırıyı önlemek amacı ile yaptığı savunma eylemi sonucunda yaralama fiilini işlemesi durumudur. TCK 25 de ‘Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.’ hükmü bulunmaktadır.

Örnek olaylar;

  • Kişi, kendisine bıçakla saldıran birine karşı kendisini savunmak amacıyla saldırganı yaralarsa bu durum meşru müdafaa kapsamında değerlendirilir.
  • Bir kişi, kendisine tokat atan birine karşı bıçakla saldırarak ağır yaralama gerçekleştirirse bu durum meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmez çünkü savunma saldırının ağırlığı ile orantılı değildir.

Kasten Yaralama Suçunda Yetkili ve Görevli Mahkeme

Kasten yaralam suçu için yapılacak yargılamada yetkili mahkeme suçun işlendiği yer mahkemesidir. Görevli mahkeme kural olarak Asliye Ceza mahkemesidir ancak suçun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinden olan mağdurun ölümü halinde görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.

Kasten Yaralama Suçunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması (HAGB)

Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması; sanığın suçu işlediğinin sabit olduğu durumlarda, cezanın belirli bir süre boyunca ertelenmesi ve bu süre içerisinde sanığın yeniden suç işlememesi halinde cezanın infaz edilmemesi anlamına gelir. Belirli şartlar durumunda uygulanır:

  • Sanığa verilen hapis 2 yıl veya daha az süreli olmalıdır. Kasten yaralama suçu için verilen bu ceza bu sınır içerinde kalmalıdır.
  • Sanık, daha önce kısıtlı bir suçtan mahkum olmamış olmalıdır. Kısıtlı suçtan sabıkası olanlara HAGB uygulanmaz.
  • Sanık suç işledikten sonra pişmanlık göstermeli ve mahkemede yeniden suç işlemeyeceğine dair kanaat uyandırmalıdır.
  • Suçtan dolayı meydana gelen zararın, mağdurun ve kamunun zararının giderilmiş olması gerekir. Yani mağdurun zararları tazmin edilmelidir.
  • Sanığın hükmün açıklanmasının geri bırakılması şartlarını kabul etmesi gerekmektedir.

Eğer kasten yaralama suçu karşısında alınacak ceza miktarı bu şartlar altında ise bu durumda HAGB uygulanır.

Kasten Yaralama Suçunda Adli Para Cezası ve Cezanın Ertlenmesi

Kasten yaralama suçunun basit halleri nedeniyle hükmedilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilebilir.

Cezanın ertelenmesi; işlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süre ile hapis cezasına mahkum edilen kişinin cezası ertelenebilir ancak suç konusu fiilin işlendiği sırada, on sekiz yaşını doldurmamış veya altmış beş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından süre üç yıldır.

Kasten Yaralama Suçu ile Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçu Arasındaki Farklılıklar

Kişi işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğduran doğruya icraya başlayıp da, elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur ve az ceza verilir. Yani ilk olarak kasten öldürmeden ceza verilecek sonrasında teşebbüs nedeniyle cezası indirilecektir.

Fail öldürme kastıyla hareket etmişse öldürmeye teşebbüsten ceza verilecektir , kişinin kastı yaralama ise bu suçtan ceza verilecektir. Kasten öldürmeye teşebbüsün cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on üç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan on beş yıla kadardır. Kasten yaralamada ise ceza fiil ve mağdura göre değişecek olsa da kasten öldürmeye teşebüsün cezasından daha hafif hapis cezasıdır.

Yargıtay’ a göre kasten öldürme kastının oluşabilmesi için şunlar gereklidir.

  • Suçu işleyen fail ile suçun mağduru arasında olay öncesine dayalı, öldürmeyi gerektirir bir husumetin bulunup bulunmadığı
  • Olayda kullanılan vasıtanın öldürmeye elverişli olup olmadığı
  • Mağdurdaki darbe sayısı ve şiddeti,
  • Darbelerin vurulduğu bölgenin hayati önem taşıyıp taşımadığı,
  • Failin mağdura dönük fiiline kendiliğinden mi, yoksa kendisi dışındaki engel bir sebepten dolayı mı son verdiği,
  • Olay sonrası mağdura yönelik davranışları

Kasten Yaralama Suçunda Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Maddi tazminat davası, hukuka aykırı eylem veya işlem nedeniyle malvarlığında meydana gelen eksilmenin; manevi tazminat davası ise aynı eylemler nedeniyle bireyin yaşadığı üzüntünün giderilmesini amaçlayan dava türleridir. Asliye Mahkemeleri’nde tazminat davası açılabilir. Yaralanma durumunu yaşayanlar suçu yapanların belirlenmesi durumunda olay üzerinden 8 yıl geçmeden tazminat davası açabilirler. 8 yılın geçmesi durumunda hak talep edemezler.

Sonuç

Bu yazımızda kasten yaralama suçu hakkında en çok merak edilen konuları ele almaya çalıştık. Kasten yaralama suçu için mağdur veya fail; hukuk karşısında hakkını aramalı ve yukarıda belirtilen niteliklere göre karşılaşabileceği hukuki zorluklar karşısında bir ankara avukat ile yoluna devam etmeyi tercih etmesi önemli bir durumdur. Ceza Hukuku kapsamında ele alınan kasten yaralama suçu ankara ceza avukatı tarafından uzmanlıkla ele alınır.

Diğer Makalelerimiz

Koşullu Salıverme ve Denetimli Serberstlik

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu ve Cezası

Kara Para Aklama Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

Israrlı Takip Suçu ve Cezası

Dolandırıcılık Suçu ve Cezası

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu ve Cezası

Uyuşturucu Madde İle İlgili Suçlar

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu, Cezası ve Davası

Hakaret Suçu, Cezası ve Unsurları

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu

Makul Sürede Yargılanma Hakkı

İnternetten İçerik Kaldırma ve Erişimin Engellenmesi

Yasemin Berna Aslanbay

Avukat Yasemin Berna Aslanbay, 2015 yılında Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Avukatlık stajını bitirmesinin ardından yaptığı mesleki faaliyetlerinin ardından Aslan & Duran Hukuk Bürosu kurucu avukatı olarak meslek hayatına devam etmektedir. Aynı zamanda Adalet Bakanlığı Arabuluculuk siciline kayıtlı arabulucudur. İş hukuku uzman arabulucusu olarak özellikle Ankara iş hukuku ve Ankara ticaret hukuku uyuşmazlıklarında arabuluculuk yapmakta olan Avukat Yasemin Berna Aslanbay evli ve 2 çocuk annesidir.

All stories by:Yasemin Berna Aslanbay

Leave a Reply